Na morgen houdt het niet op - Laat je stem horen!

Welkom op de website van de Dorpspartij!

In de Biechtstoel Wilmie Steeghs

GEMERT-BAKEL – De gemeenteraadsverkiezingen naderen! In de aanloop naar dat feest van de democratie biechten de lijsttrekkers. Dit keer is Wilmie Steeghs van de Dorpspartij aan de beurt. Onze gemeente bestaat uit zeven dorpen, en toch is er maar één Dorpspartij. Een lokale biecht derhalve.
Geloof je?
Jazeker. Er is méér tussen hemel en aarde. Ik geloof in de kracht van de natuur, in een kracht die mensen bindt en in de liefde. Verder ben ik ervan overtuigd dat in elke mens iets goeds schuilt en ieder mens talenten bezit. In politieke zin geloof ik dat – door een goede samenwerking in de gemeenteraad – er de komende jaren veel positieve zaken voor onze inwoners in alle kernen van Gemert-Bakel bereikt kunnen worden.
Wat is je grootste deugd?
Volgens mijn naasten: zorgzaamheid, oog voor kleine dingen, humor, creativiteit, positivisme en doorzettingsvermogen. En volgens mij: de deugd zit altijd in het midden. Lange tijd zat de Dorpspartij in de raadszaal daadwerkelijk in het midden. De laatste tijd meer op links en dat bevalt ook goed.
Wat is je grootste zonde?
Ik ben nogal direct en ik houd van korte duidelijke lijnen. Dat is in de politiek niet altijd handig.
Wat koester je het meest?
Gelukkig en gezond zijn. De laatste jaren vallen steeds meer mensen ten prooi aan akelige ziekten en wordt volgens de statistieken dementie doodsoorzaak nummer 1. Dat betekent dat we sámen moeten werken aan een gezondere en ook een dementievriendelijke gemeente.
Wat stuit je het meest tegen de borst?
Onrecht en mensen die verblind zijn door de honger naar het grote geld, mensen die geen oog hebben voor hun medemens en het algemeen belang. En in politieke zin: partijen die alleen maar roepen dat er van alles moet gebeuren, mensen angst aanjagen en vervolgens niet positief willen meedenken in het zoeken naar passende oplossingen.


Waar kun je heimelijk van genieten?
Van mooie kleine momenten: zitten op een bankje in de zon, uitwaaien aan zee, een gezellig gesprek, het drinken van een lekker rood portje. En van het feit dat de Dorpspartij twintig jaar geleden al pleitte voor één cultuurhuis in Gemert, het instellen van buurtpreventie, multifunctionele gebouwen en het aanstellen van dorpsondersteuners. Toen was daarvoor geen draagvlak , maar nu vinden we een MFA en buurtpreventie heel gewoon, dorpsondersteuners broodnodig en het cultuurhuis is nagenoeg een feit.
Van wie kun je nog wat leren?
Van mensen die een verhaal te vertellen hebben dat ertoe doet. Wereldleiders zoals Mandela, Obama of Gandhi, maar ook van gewone mensen in de straat, op een verjaardag of tijdens het boodschappen doen. En van positieve kritiek: dat is immers gratis advies.
Achter welke deur zou je wel eens een kijkje willen nemen?
Ik heb door mijn werk op het gerechtsdeurwaarderskantoor al achter menig deur in Gemert-Bakel een kijkje moeten nemen. ’t Is moeilijk te verteren dat kinderen achter bepaalde voordeuren in moeilijke situaties verkeren. Ik vind het de taak van de gemeente om in samenwerking met bijvoorbeeld scholen, stichting Leergeld of sportverenigingen een voet achter die deuren te krijgen om die kinderen vooruit te helpen.
Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?
Met mijn ouders, die helaas allebei erg jong overleden zijn. Een ‘weesgegroetje’ was samen met het ‘onze vader’ vroeger elke zondag rond de klok van één uur een ‘verplicht liedje’ dat we voor de soep moesten ‘zingen’ en waar we ook allerlei variaties op verzonnen. Feit is wel dat mediteren, bidden, zingen en musiceren je als persoon verrijkt, je de rust of juist die energie geeft die je nodig hebt om door te gaan.
Heb je verder nog iets op te biechten?
Het zou het beter zijn als mensen wat verdraagzamer waren. Anderen meer ruimte laten, anderen helpen als je ziet dat dat nodig is. Verder hoop ik dat op 21 maart aanstaande iedereen naar de stembus gaat en een verstandige keuze maakt.