Na morgen houdt het niet op - Laat je stem horen!

Welkom op de website van de Dorpspartij!

Het kasteel van Gemert: ook daar doen we samen goed

Het is alweer 14 jaar geleden toen de paters in 2009 uit het kasteel van Gemert vertrokken. Sindsdien wordt er al gedacht en gesproken over een haalbare invulling voor dit monumentale pand en de bijbehorende gronden.
Vorige week was dan eindelijk het moment dat het Gemertse BL Huisvesting het totaalplan voor het kasteel kon presenteren.

Dit eindplan is een positieve verandering ten opzichte van de eerdere masterplannen en dat komt onder meer doordat er is geluisterd naar de bedenkingen van betrokkenen en Cultuurhistorische adviesorganisaties.
De Dorpspartij is blij dat er nu een totaalplan op tafel ligt en dat het voor iedereen duidelijk is wat de ontwikkelingsrichtingen voor het kasteel zijn. Deze toonaangevende locatie is belangrijk voor Gemert en is een toeristische trekpleister dat een flinke impuls kan geven aan de Gemertse economie.
Herontwikkeling om te komen tot een reële exploitatie van het kasteel is daarom gewenst. Het laatste wat de Dorpspartij namelijk wil, is dat dit markante gebouw veranderd in een miljoenenslurpende ruïne dat verloren gaat voor de inwoners van Gemert.
Maar ook wij waren niet altijd even blij met alle voorstellen en mede door moties en amendementen van de Dorpspartij is het totaalplan geworden zoals het nu is gepresenteerd.

Het totaalplan is ambitieus, maar de Dorpspartij ziet volop potentie. Je verwacht niet zomaar een luxe 5-sterren hotel in een dorp als Gemert. Maar onze gemeente is onderdeel van de regio Brainport, een regio die door de florerende hightech industrie waarschijnlijk uitgroeit tot één van de belangrijkste economische regio’s van Nederland en misschien wel van Europa. Gasten uit binnen- en buitenland zullen hun weg naar Gemert zeker vinden en graag gebruik maken van de faciliteiten van het toekomstige hotel. Bijkomend voordeel is dat er maar liefst 75 arbeidsplaatsen worden gecreëerd en de overnachtende gasten zullen een economische boost geven aan het centrum van Gemert.

Daarnaast kent het plan ook andere positieve ontwikkelingen. In de bomencarré wordt niet gebouwd en binnen de ommuurde tuin en op de Haag komen beduidend minder woningen. Het verkeer op de Heilige-Geestlaan wordt minder belast, mede door de aanleg van een ondergrondse parkeergarage en parkeergelegenheid op de punt van de landerijen, met een ontsluiting op de West-Om.

Het totaalplan voor het kasteel is bekend. De Dorpspartij is in ieder geval positief gestemd.

Namens de fractie van de Dorpspartij,
Yorick van Lieshout