Na morgen houdt het niet op - Laat je stem horen!

Welkom op de website van de Dorpspartij!

Bekijk alternatieve energiebronnen met een open blik!

Met de Transitievisie Warmte, die door de gemeenteraad vorige week is aangenomen, schetst de gemeente een routekaart naar een aardgasvrije omgeving in 2050. Voor de meeste van ons een heel abstract verhaal, ver weg in de toekomst. Echter, Rusland heeft met zijn veroveringsoorlog in de Oekraïne ons wél in één keer wakker geschud waardoor de noodzaak voor alternatieve energiebronnen heel duidelijk wordt.

De stijgende prijzen en de nieuwe energiecontracten drukken iedereen met de feiten op de neus. Alleen hoe nu verder, is de vraag. Wat past het beste in mijn situatie, moet ik extra isoleren, wat kan ik met zonnepanelen, warmtepomp of toch nog een hybride verwarmingsketel tot de technologie zich heeft doorontwikkeld?

De door de gemeenteraad vastgestelde Transitievisie Warmte is een vergezicht. Over hoe we op termijn verder van het gas af kunnen gaan en op nieuwe of alternatieve energiebronnen kunnen overgaan. Dat is niet in beton gegoten, maar een proces waarbij de routekaart hoe van het gas af te komen nog regelmatig aangepast zal worden. Immers, er worden steeds meer nieuwe technologieën ontwikkeld en daarnaast is het ook van belang hoe groot het draagvlak bij u als inwoner is, wanneer er ontwikkelingen bij u in de buurt gaan plaatsvinden.

De Dorpspartij is er voorstander van om alle grootschalige mogelijkheden van alternatieve energieopwekking zoals zonnepanelen, wind, aardwarmte, biogas en al wat er zich nog voordoet, met een open blik te bekijken en te beoordelen. U als inwoner bij grootschalige plannen in onze gemeente vroegtijdig te betrekken, goed met elkaar af te wegen wat de voor- en nadelen zijn en dan pas een besluit te nemen.

Wil je weten wat je nu al aan energiebesparing kan doen aan je huis? Kijk dan eens op www.verbeterjehuis.nl. Dit is een heel duidelijke website van de Rijksoverheid die je beslist verder kan helpen.

Namens de Dorpspartij
Toon Coopmans